Kaarinan Validia-talon sosiaaliohjaaja Sara ja toimintaterapeutti Eva: ”Moniammatillisessa tiimissä opimme jatkuvasti lisää toisiltamme”

Kaarinan Validia-talon sosiaaliohjaaja Sara Hermansson ja toimintaterapeutti Eva Grönroos iloitsevat siitä, että he ovat saaneet muokata työnkuvansa omannäköisekseen. Molemmat nauttivat myös uuden oppimisesta upouudessa talossa ja työporukassa.
Kaarinan Eeva ja Sara

”Olen oppinut lyhyessä ajassa ihan mielettömästi, ja työpäivät menevät nopeasti. On motivoivaa, että saan tehdä oman alan työtä, käyttää osaamistani ja oppia samalla koko ajan uutta”, sosiaaliohjaaja Sara Hermansson tiivistää tunnelmansa ensimmäisistä kuukausista Kaarinan Validia-talossa.

Hermansson aloitti työt Kaarinan talossa 16. marraskuuta 2021, kaksi päivää ennen kuin talo avattiin ja ensimmäiset asukkaat muuttivat upouusiin koteihinsa. Hermanssonin ensimmäiset työviikot kuluivat innostuneen odotuksen vallassa, sillä hän tiesi saavansa marraskuun lopussa työparikseen talon uuden toimintaterapeutin.

Kun toimintaterapeutti Eva Grönroos saapui taloon, hänen ja Hermanssonin yhteistyö lähti välittömästi sujumaan saumattomasti. Parivaljakko alkoi suunnitella yhdessä toimintaa, joka tukee ja ylläpitää asukkaiden toimintakykyä. ”Olemme saaneet itse muokata työnkuvaamme ja tehdä siitä omannäköisemme”, Hermansson iloitsee.
”Ja koska olemme uusi talo ja uusi tiimi, toimenkuvamme muuttuvat ja muotoutuvat varmasti edelleen. Moniammatillisessa tiimissä opimme jatkuvasti lisää toisiltamme”, Grönroos jatkaa.

Hyvä tiimihenki tukee asukkaiden toimivaa arkea
Grönroos ja Hermansson korostavat, että heidän työnsä keskiössä ovat aina asukkaat.
Työtä tehdään kuntouttavalla otteella, jokaisen yksilölliset tarpeet ja tavoitteet huomioiden. Työntekijät ovat rakentaneet taloon yhteisiä käytäntöjä ja tiimihenkeä, jotta tukevat parhaalla mahdollisella tavalla asukkaiden toimivaa arkea ja omannäköistä elämää.

”Me kaikki olemme uusia tässä talossa, mutta oleellisinta on, että tämä on asukkaidemme koti. Samalla kun me työntekijät rakennamme omaa työyhteisöämme, rakennamme heidän kotiaan”, Grönroos toteaa.

Kaarinan Validia-talo on monialaisen palveluasumisen eli MONA-asumisen yksikkö, jonka asukkaat tarvitsevat erityisen paljon tukea arkeensa. Talo on rakennettu heidän tarpeensa huomioiden.

Asunnot on jaettu kahteen eri siipeen, ja kummastakin siivestä on omat uloskäynnit. Tiloja voidaan erottaa toisistaan väliovilla rauhan ja hiljaisuuden takaamiseksi sitä kaipaaville. ”Talo on suunniteltu niin, että kaikilla on turvallinen olo. Aina uuden asukkaan muuttaessa sisään mietimme myös tarkkaan, missä päin taloa juuri hänellä on hyvä olla”, Hermansson kertoo.

Kaarinan Validia-talo talvella

”Esihenkilömme on 10/10”
Kaarinan Validia-talon moniammatillisessa tiimissä työskentelee Grönroosin ja Hermanssonin lisäksi yksi kokoaikainen ja kaksi osa-aikaista sairaanhoitajaa sekä toistakymmentä lähihoitajaa.  ”Ja tietenkin palvelupäällikkömme Jari Koski, joka on aivan 10/10. Hän on tehnyt ihan mielettömän hienoa työtä”, Sara Hermansson kiittää.

”Se vaikuttaa todella paljon talon henkeen, että meillä on hyvä esihenkilö. Hän on keskusteleva ja avoin, kiittää työstä ja ottaa meidät kaikki mukaan päätöksentekoon. Täällä tulee sellainen tunne, että työtämme todella arvostetaan”, Eva Grönroos jatkaa.

Talon avausvaiheessa Hermanssonin keskeisiin tehtäviin on kuulunut asukkaiden saamien tukien kartoitus ja niiden hakemisessa avustaminen. Grönroos taas on tehnyt arviointeja ja kirjoittanut lausuntoja kunkin asukkaan tilanteesta. 

Asukkaita tavatessaan Grönroos on lisäksi kartoittanut heidän mielenkiinnon kohteitaan, jotta on voinut ottaa ne huomioon liikunnallisten ja toiminnallisten ryhmien suunnittelussa. Näistä mielenkiinnon kohteista ja toiveista yhteiselle tekemiselle keskustellaan myös viikoittaisissa asukaskokouksissa.

Kesällä hoidetaan puutarhaa ja retkeillään
Grönroosin käynnistämissä liikunnallisissa ja toiminnallisissa ryhmissä yhdistyvät tavoitteellisuus ja mukava tekeminen. ”Nyt aluksi olemme muun muassa tehneet käsitöitä, askarrelleet ja tuolijumpanneet. Jatkossa tarkoituksena on ottaa mukaan musiikkia ja hyödyntää muun muassa talon pianoa yhteisessä toiminnassamme”, Grönroos kertoo.

Toiminnallisissa ryhmissä huomioidaan myös vuodenkierto ja erilaiset juhlapäivät. Viimeksi talossa suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä ystävänpäivätanssit, ja seuraavaksi aletaan suunnitella pääsiäisen viettoa. ”Kesällä pääsemme myös hyödyntämään kivaa sisäpihaamme. Jotkut asukkaista ovatkin jo kertoneetkin pitävänsä puutarhanhoidosta. Voimme myös tehdä retkiä esimerkiksi läheiseen Kuralan Kylämäen maatilamuseoon eläimiä tapaamaan”, Grönroos suunnittelee.

Naura raikaa pelipöydässä
Organisoitujen ryhmien lisäksi Kaarinan Validia-taloon on syntynyt vapaamuotoista yhteistä tekemistä, kuten joka-aamuiset lehdenlukuhetket. Leffailtojakin talossa on jo käynnistelty, ja paikallisen kirjakaupan lahjoittamat muisti- ja palapelit ovat ahkerassa käytössä.

Grönroos ja Hermansson iloitsevat siitä, että nämä spontaanit yhteiset hetket vahvistavat talon yhteisöllisyyttä. ”Tuntuu tosi kivalta esimerkiksi kuulla, kuinka nauru raikaa, kun hoitajat ja asukkaat pelaavat yhdessä muistipeliä”, Grönroos sanoo.
”Ja ylipäätäänkin joka päivä tuntuu kivalta tulla töihin, ja se on aika ihana tunne.”

Tutustu validialaisiin

   

  Etkö löytänyt etsimääsi?
  Ota yhteyttä

  020 33 1200

  Haluan että minuun otetaan yhteyttä

   

  Täytä yhteydenottolomake