Joensuun Validia-talon karjalainen yhteishenki hurmasi Risto Tannisen

Risto Tanninen on asunut Joensuun Validia-talossa jo lähes kaksi vuosikymmentä. Hän viihtyy talossa erinomaisesti, koska siellä on hyvä yhteishenki ja sieltä on helppo liikkua kaikkialle.
Risto Tanninen_rajattu

Karjalainen yhteishenki oli ensimmäinen asia, johon Risto Tanninen kiinnitti huomiota muuttaessaan Joensuu Validia-taloon lähes 20 vuotta sitten. Tämä havainto ilahdutti Tannista, sillä hän viihtyy ihmisten seurassa ja osallistuu mielellään yhteisten asioiden hoitoon.

Ja kun talossa on hyvä yhteishenki, on siellä myös intoa hoitaa asioita yhdessä ja vaikuttaa. Tämän Tanninen on päässyt todistamaan muun muassa talon asukasraadin jäsenenä. Tanninen harrastaa yhdistystoimintaa aktiivisesti myös kotitalonsa ulkopuolella, ja hänelle onkin kertynyt lukuisia luottamustoimia. ”Olen kyllä nyt alkanut itse vähän rajata sitä, mihin lähden mukaan, jottei kalenteriin tule liikaa kaikkea”, Tanninen naurahtaa.

Tätä nykyä Tanninen on mukana muun muassa synnyinseutunsa Tuupovaaran sydänyhdistyksen hallituksessa, ja hän hoitaa myös yhdistyksen kirjanpitoa. Joensuun kaupungin vammaisneuvostossa Tanninen vaikuttaa varajäsenenä.

Ulkoilua pitkin Pielisjoen rantoja
Järjestötoiminnan lisäksi Tanninen harrastaa ulkoilua. Häntä ilahduttaa se, että Joensuussa on panostettu pyöräteihin, joita pitkin on hyvä lenkkeillä sähköpyörätuolilla. ”Esimerkiksi keskellä kaupunkia kulkevan Pielisjoen rantoja pitkin pääsee suuntaan kuin suuntaan.”

Joelle on Validia-talolta matkaa puolisen kilometriä, ja melkein yhtä lähellä on Joensuun tori, kaupungin ydin. ”Talon sijainti on kaupungin keskustaan nähden ihanteellinen. Pääpiirteissään kaikki palvelut ovat lähellä, ja kaikkialle pääsee tuolilla. Ei tarvitse käyttää kuljetuspalveluja”, Tanninen toteaa.

”Ja siinä tulee samalla ulkoiltua, kun menen sähkärillä asioille. Tulee monta kärpästä yhdellä iskulla.” Tanninen saattaa hurauttaa kaupungille myös elokuviin, jos kaupungin ainoassa teatterissa pyörii vaikkapa hyvä toimintaelokuva helposti saavutettavassa salissa. ”Elokuvateatterin kakkossali on kaikkein ihanteellisin pyörätuolin käyttäjälle”, Tanninen vinkkaa.

Risto Tanninen


”Karjalainen iloisuus ja aitous paljastuvat nopeasti”
Kyllä liikkuvainen Tanninen kotonakin viihtyy. Esimerkiksi urheilukisoja hän seuraa aina mieluummin televisiosta kun kentän laidalta. ”Televisiosta tapahtumat näkee laaja-alaisemmin kuin paikan päällä, eikä tarvitse välittää säästä”, Tanninen naurahtaa.

Kotitalolla aika kuluu rattoisasti myös mukavien naapureiden seurassa. Monet heistä olivat Tanniselle tuttuja jo silloin, kun hän muutti taloon. ”Tuttavuutemme juontaa juurensa lapsuudesta. Noin 30 prosenttia tämän talon asukkaista on käynyt samaa Mäntykankaan peruskoulua kuin minäkin.”

Myös muihin asukkaisiin, samoin kun talon henkilökuntaankin, oli helppo tutustua. Tanninen huomasi nopeasti, että talossa toteutuvat itäsuomalaisiin usein liitetyt hyveet. ”Karjalainen iloisuus ja aitous paljastuvat täällä ihmisistä nopeasti. Henkilökunnallakin on hyvä huumorintaju, ja voin sanoa, että he antavat työssä kaikkensa. Se on enemmän kuin positiivista.”

Vapaa-aika ei tahdo riittää grillailuun
Naapureidensa kanssa Tanninen viihtyy myös päivätoiminnassa, jonka ohjelmaan kuuluu yhteisiä retkiä. Yksi porukan tuoreimmista retkistä suuntautui läheiselle maatilalle, jossa päästiin niin tapaamaan eläimiä kuin kotaan paistamaan makkaraakin.

Makkaranpaistoa on toisinaan ohjelmassa myös Validia-talon omalla viihtyisällä sisäpihalla, jonne kokoonnutaan grillin ääreen esimerkiksi erilaisten juhlien merkeissä ja yhteisten pihatalkoiden jälkeen.

”Jotkut asukkaat grillailevat muutenkin henkilökohtaisten avustajiensa kanssa, mutta minulla ei vapaa-aika enää siihen riitä”, naurahtaa aktiivinen Tanninen.

Validialaiset somessa

   

  Etkö löytänyt etsimääsi?
  Ota yhteyttä

  020 33 1200

  Haluan että minuun otetaan yhteyttä

   

  Täytä yhteydenottolomake