
- Etusivu
- Janette ja rami isomaki haaveissa paluumuutto hervantaan ja paikka pyoratuolitanssin maajoukkueessa
Janette ja Rami Isomäki: Haaveissa paluumuutto Hervantaan ja paikka pyörätuolitanssin maajoukkueessa

Janette ja Rami Isomäki odottavat innolla, että pääsevät tutustumaan uudistettuun Hervannan Validia-taloon. Talo avataan uudelleen kesäkuussa perusteellisen remontin jälkeen. ”Aiomme muuttaa takaisin Hervantaan 110-prosenttisella varmuudella”, Rami vitsailee.
Isomäet viihtyivät Hervannan Validia-talossa puoli vuotta ennen kuin talo meni remonttiin, ja sitä ennen he asuivat kuutisen vuotta silloisessa Etelä-Hervannan talossa. Tänä aikana he ehtivät juurtua alueelle. ”Tykkäsimme tosi paljon asua Hervannan talossa. Siinä on kaikki tarvittava lähellä, myös suuri osa harrastuksistamme”, Isomäet kertovat.
Uutena ohjaajana huippu-urheilija
Isomäkien tärkein harrastus on pyörätuolitanssi, jota he harjoittelivat pitkään Hervannan vapaa-aikakeskuksessa. Korona-aikana Isomäkien tanssisali on sijainnut ajoittain kotona. Siellä tehdään muun muassa mentaaliharjoituksia ja harjoitellaan pyörätuolitanssia niin, että ohjaaja on videoyhteyden päässä.
Etäharjoitukset ovat tosin olleet Isomäille arkipäivää jo ennen korona-aikaakin, vuoden 2020 tammikuusta saakka. Silloin he aloittivat yhteistyön oululaisen pyörätuolitanssiohjaajan ja huippu-urheilijan Pirjo Pappilan kanssa. ”Olen luvannut, että ohjaan Janettea ja Ramia niin pitkään kuin minulla jaksamista riittää. He ovat pari, jota kannattaa tukea. Ja sitten, kun minä jätän aktiiviurani, Janette perii minun viittani”, Pappila sanoo.
Yhteistyö alkoi yllättäen
Juuri Janetten tanssiin Pappila kiinnitti ensimmäisenä huomionsa nähdessään Isomäet parketilla, sillä Janette tanssii sähköpyörätuolilla samoin kuin hän itsekin. Pappila ja Isomäet tapasivat ensi kerran kisoissa Lohjalla 2016, kun Rami oli juuri aloittanut tanssimisen Janetten parina.
Seuraavan kerran Pappila näki Isomäet parketilla syksyllä 2019 Tampereen Para Dance Sport & Suomi Open -kisoissa, joiden kilpailutoimikunnassa hän oli mukana. ”Kerro vain ihan omin sanoin, mitä silloin tapahtui”, Rami kehottaa Pappilaa nauraen.
Ja Pappila kertoo. ”Siinä välissä oli mennyt kolme vuotta, eikä mitään kehitystä ollut tapahtunut. Katsoin, että helkutti, pelkkää ympyrää oikealle, ympyrää vasemmalle, eteen ja takaisin”, Pappila muistelee.
”Oma valmentajani Carola Tuokko oli tuomarina kisoissa, ja vaihdoimme hänen kanssaan muutaman vahvan lauseen aiheesta. Keskustelun päätteeksi hän ilmoitti, että nyt sinä alat rohkeasti ohjata Isomäkiä ja teet heille jotakin.”
Huikea kehitys vei edustusjoukkueeseen
Ensihämmästyksestä selvittyään Pirjo Pappila otti pestin vastaan. ”Janette ja Rami ovat erittäin lahjakas ja motivoitunut tanssipari, jolla on aivan hirveä menestyksennälkä. Totesin, että se on rikos paitsi heitä myös koko lajia kohtaan, jos en käytä taitojani auttaakseni heitä kehittymään”, Pappila sanoo.
Pappilan johdolla Isomäet alkoivat harjoitella suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti, ja tuloksiakin alkoi tulla vauhdikkaasti. Isomäet ovat tanssineet koko yhteisen kilpailu-uransa ajan aloittelijoiden luokassa. Syksyllä 2020 heidät nostettiin lajiliiton hallituksen päätöksellä Pre Champion -tasoluokkaan.
Syksyllä Isomäet myös nimettiin Suomen edustusjoukkueeseen, mikä tarkoittaa sitä, että he saavat edustaa Suomea kansainvälisissä open-kisoissa omassa tasoluokassaan. ”Janette ja Rami tietävät, että vaadin heiltä paljon, koska näen heidän mahdollisuutensa. Olen nähnyt heissä sellaisen kehityskaaren, etten koskaan ennen”, Pappila kehuu.

Maajoukkueputkessa
Isomäkien seuraava suuri tavoite on pääsy maajoukkueeseen, ja tämä on kirjattu myös heidän harjoitussuunnitelmaansa. Kuten Pappila asian ilmaisee: Isomäet ovat nyt maajoukkueputkessa. Pappila itse kuuluu maajoukkueeseen, ja hän kertoo toimivansa linkkinä maajoukkueen ja Isomäkien taitotason välillä. ”Me teemme Pirjon kanssa kaikki samat asiat, joita maajoukkuekin tekee”, Janette kertoo.
Tanssijoiden on osoitettava aktiivisuuden ja kehityskaaren lisäksi myös lajituntemusta, jotta heidät voidaan kelpuuttaa maajoukkueeseen. Tämän vuoksi Pappila on pannut Isomäet myös perehtymään pyörätuolitanssin teoriaan, jotta nämä ymmärtäisivät lajia syvällisesti.
Kisamatka Hollantiin siirtyi koronan vuoksi
Maajoukkueeseen päästäkseen tanssijoiden on lisäksi käytävä kilpailuissa ulkomailla. Isomäkien pitikin lähteä kilpailemaan Hollantiin jo pääsiäisenä, mutta Holland Dans Spektakel -kisa on siirtynyt koronatilanteen vuoksi.
Pitkin kevättä Isomäet kisaavat kuitenkin kotimaassa – etänä. He osallistuivat ensimmäisiin etäkisoihinsa maaliskuun alussa. ”Tanssimme salilla Tesomassa, jossa mukana oli ohjaajamme ja avustajamme. Tanssit kuvattiin videolle, ja video lähetettiin kisan tuomareille”, Janette kertoo.
”OIi kivaa, vaikka olinkin päivän lopussa ihan poikki. Meillä oli 10 yhteistä tanssia ja minulla vielä sen lisäksi yksi oma.”
Tulevaisuuden olympiavoittajat
Tiukka kisatahti on luvassa myös aikanaan Hollannissa. ”Siellä sekä Janette että Rami kisaavat yksin single-luokassa, minkä lisäksi he tanssivat duona omassa kategoriassaan, ja lisäksi heillä on freestyle. Uskon, että heidän temperamentillaan kisoista tulee hyvä tulos. Ja tulevaisuudessa näen Janetten ja Ramin olympiavoittajina”, Pappila uskoo.
Palveluasuminen Validiassa
Palvelut

Tehostettu palveluasuminen

MONA Asuminen®

Arvioiva ja valmentava asuminen
Arvioiva ja valmentava asuminen antaa sinulle luotettavan arvion toimintakyvystäsi ja tietoa, millaista tukea tarvitset mahdollisimman itsenäiseen elämään.

Määräaikainen palveluasuminen ja omaishoidon lomitus

Hengitysvajeasiakkaiden palveluasuminen

Vammautuneen henkilön palveluasuminen

MONA Kotiin

Päivätoiminta

Ateriapalvelu
Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä