Janette ja Rami Isomäen kisamatka Puolaan oli täynnä vauhdikkaita käänteitä

Muotialan Validia-talossa asuvat Janette ja Rami Isomäki keräsivät lokakuiselta kilpailumatkaltaan Puolasta pitkän rivin mitaleja – ja hurjia muistoja, jotka naurattavat heitä näin jälkikäteen.
Isomäet Puolassa

Pyörätuolitanssijapariskunta Janette ja Rami Isomäen palkintokaappi Muotialan Validia-talossa on täyttynyt tänä vuonna huimaa vauhtia. ”Enää parit kisat, ja hyllyt ovat täynnä”, Rami naurahtaa. ”Ja sitten on edessä uuden kaapin osto”, Janette jatkaa. 

Syksyn mittaan Isomäet ovat käyneet kilpailemassa pyörätuolitanssissa muun muassa Kuopiossa ja Puolan Varsovassa. Kummistakin kisoista oli tuomisina kolme kultamitalia, yksi hopea ja yksi pronssi.

Puolasta Isomäet saivat palkintokaappiinsa myös paikallista posliinia, minkä lisäksi matkalta kertyi paljon muistoja – jotka naurattavat nyt, vaikka reissussa ei aina hymyilyttänytkään.

Kommellukset alkoivat kotipihalla
Puolan-matkan ensimmäiset haasteet tulivat vastaan jo kotipihalla, kun Isomäet ja heidän avustajansa Jenna Pöllänen ja Cody Stinson odottivat turhaan taksikyytiä Tampereen rautatieasemalle. ”Olimme tilanneet kaksi taksia, jotta kyytiin mahtuisivat kaikki tavaramme, tuolimme ja matkanosturi. Pihaan ajoi kuitenkin vain yksi auto, eikä toisen tilaustakaan löytynyt, kun kysyimme sen perään”, Janette muistelee.

Tilanteessa oli pakko tehdä nopeita ratkaisuja. ”Janette ja Rami lähtivät tärkeimpien tavaroidensa kanssa edeltä rautatieasemalle, ja me avustajat jäimme järjestämään toista taksia, johon sitten sullouduimme loppujen tavaroiden kanssa. Selvisimme lopulta kaikki junaan, jolla ehdimme juuri ja juuri lentokoneeseen”, Pöllänen kertoo.

Ahtaalla hissillä ahtaaseen huoneeseen
Seuraava mutka matkaan tuli lentokentällä: seurue sai koneeseen viestin, että Janetten sähköpyörätuoli ei mahdu ruumaan. ”Tuoli oli jo hihnalla matkalla koneeseen, ja sinne pimeään tavaratilaan me avustajat sitten kömmimme panemaan sitä kasaan. Henkilökunta hurrasi, kun saimme tuolin lopulta mahtumaan kyytiin”, Pöllänen kertoo.

Kukaan ei oikeastaan enää yllättynyt, kun perillä hotellissa vastassa oli hissi, jonne Isomäkien matkanosturi ei meinannut mahtua. Avustajat saivat jälleen käyttää kaiken näppäryytensä ja nokkeluutensa, jotta nosturi saatiin kyytiin. ”Ja sitten Janetten ja Ramin huonekin oli niin pieni, että minun piti häätää Rami käytävälle, jotta mahduimme käyttämään nosturia Janetten kanssa”, Pöllänen muistelee, ja kaikkia kolmea naurattaa.

Avustaja joutui ambulanssiin
Vakavampiakin vastoinkäymisiä matkalla koettiin. Janette on allerginen useille ruoka-aineille, muun muassa paprikalle kaikissa muodoissaan. Tämän vuoksi hänen täytyy olla hyvin tarkkana siitä, mitä syö. Kielimuuri hankaloitti ruokien ainesosaluettelon selvittämistä, mutta matkan loppupuolella Janettelle saatiin järjestettyä omat ateriat, joiden sisältö oli varmistettu. 

Jenna Pölläsellä oli huonompi tuuri: viimeisen illallisen jälkiruoassa oli yllättäen pähkinää, jolle hän on allerginen. Hän sai niin rajun allergisen reaktion, että paikalle kutsuttiin ambulanssi. 

Janette voitti valmentajansa parketilla
Tapahtumarikas kisamatka päättyi kuitenkin lopulta iloisissa merkeissä. Isomäkien palkintokaappi sai runsaasti täytettä, ja kaikki palasivat väsyneinä mutta onnellisina koteihinsa – ja uskalsivat lähteä muutamaa viikkoa myöhemmin samalla kokoonpanolla kisamatkalle Kuopioon. ”Kuopiossa kaikki meni ihan mukavasti, mitä nyt sähläsimme junalippujen kanssa ja jouduimme vaihtamaan lennossa bussiin. Niin, ja Cody sairastui paikan päällä ja Janette sai paluumatkalla astmakohtauksen”, Rami naurahtaa.

Kuopiosta Janette ja Rami toivat tullessaan kolme kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin, aivan kuin Varsovastakin. Yksi saavutus tanssiparketilla riemastutti Isomäkiä erityisesti. ”Minä voitin single-freestylessa eli yksintanssin vapaaohjelmassa valmentajamme Pirjo Pappilan”, Janette iloitsee.

Isomäet Puolassa, halaus


Maajoukkuepaikka lähellä?
Pappila on Isomäille tärkeä ihminen, sillä saatuaan tämän valmentajakseen he ovat edenneet tanssiurallaan huimaa vauhtia. Janette ja Rami kilpailevat parhaillaan Suomen edustusjoukkueessa, eikä maajoukkuepaikkakaan ole välttämättä enää kaukana.

Suomen pyörätuolitanssiliitto PYTLI ry:n hallitus vahvistaa lajipäällikön tekemät päätökset uusista maajoukkuevalinnoista tammikuussa. ”Hakemus on jätetty, ja näytöt on annettu Varsovassa ja Kuopiossa. Ja minä olen jo saanut kansainvälisen paralympiakomitean kilpailuihin oikeuttavan IPC-lisenssin etäkilpailuun”, Janette kertoo.

Ensi vuonna Hollantiin ja Venäjälle
Isomäkien ensi vuoden kilpailukalenterissakin on jo useita merkintöjä: maaliskuussa Suomen mestaruuskilpailut, huhtikuussa Hollanti, toukokuussa Venäjä…
Hollantiin Isomäkien piti lähteä jo vuosi sitten, mutta korona siirsi kilpailuja.

”Hollannissa pidetään kisat, joissa aloittelijat käyvät yleensä ensi kertaa tervehtimässä suurta maailmaa. Me teimme sen tervehdyksen jo Puolassa”, Rami toteaa.
Pelkkä Puolan-matkan mainitseminenkin saa Isomäet ja Pölläsen taas purskahtamaan nauruun. Reissusta riittää huumorintajuiselle pariskunnalle ja heidän avustajilleen hupia pitkäksi aikaa.

Tutustu lisää asumispalveluihimme

Palvelut

Thumbnail
Tehostettu palveluasuminen
Tuemme sinun näköistäsi, itsenäistä ja turvallista elämää omassa kodissasi. Saat meiltä apua, tukea ja palveluita oman tarpeesi mukaan.  
Thumbnail
MONA Asuminen®
MONA Asuminen, eli monialainen palveluasuminen, on suunnattu henkilöille, jotka tarvitsevat erityisen paljon tukea arkeensa. Asiakas- ja toimintakeskeisessä asumisessa korostuvat osallisuus, vaikuttavuus ja turvallinen ympäristö. Palvelua toteuttaa moniammatillinen tiimi, joka on erikoistunut vaativien asiakkaiden kohtaamiseen.
Thumbnail
Arvioiva ja valmentava asuminen
Haluaisitko asua itsenäisesti, mutta et tiedä, mihin taitosi ja voimavarasi riittävät?
Arvioiva ja valmentava asuminen antaa sinulle luotettavan arvion toimintakyvystäsi ja tietoa, millaista tukea tarvitset mahdollisimman itsenäiseen elämään.
Thumbnail
Määräaikainen palveluasuminen ja omaishoidon lomitus
Määräaikainen asuminen on turvallinen ratkaisu lyhytaikaiseen ja tilapäiseen palveluasumiseen. Voit asua itsenäisesti, mutta saat apua, tukea ja palveluita sopimuksen mukaan. Tarvittaessa palvelua on saatavilla 24/7.
Thumbnail
Hengitysvajeasiakkaiden palveluasuminen
Tarjoamme tehostettua palveluasumista hengitysvajeisille asiakkaille Tampereen Validia-talon hengitysvajeyksikössä. Asiakkaamme tarvitsevat tehostettua hoivaa ja jatkuvaa valvontaa ympäri vuorokauden.
Aivomman saaneen henkilön palveluasuminen kuvituskuva
Vammautuneen henkilön palveluasuminen
Tarjoamme tehostettua, ympärivuorokautista palveluasumista aivovamman saaneille henkilölle Tampereen Validia-talossa. Tavoitteemme on turvallinen, sujuva arki ja vahvistava vertaistuki.
Thumbnail
Päivätoiminta
Päivätoiminnassamme lisäät vauhtia päivääsi! Järjestämme arkisin monipuolista toimintaa vammaisille henkilöille. Suunnittelemme toimintaa aina yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Thumbnail
Ateriapalvelu
Ateriapalvelun kautta voit tilata kaikki päivän ateriasi. Voit nauttia ateriat talon yhteisissä tiloissa – vaikka yhdessä vieraidesi kanssa. Meiltä voit myös tilata herkulliset tarjoilut omiin juhlatilaisuuksiisi.
 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake