Henkilökohtainen avustaja Heidi: Saan tehdä merkityksellistä ja itsenäistä työtä

Heidi-Marie Haapala hakeutui henkilökohtaiseksi avustajaksi Validialle, koska hän halusi tehdä omien arvojensa mukaista työtä.
Heidi Maria Haapala

Työskentelin aiemmin kaupan alalla, mutta tajusin pikku hiljaa, että työ sotii täysin omia arvojani vastaan. Onnistumiset mitattiin aina vain rahassa. Totesin, etten halua viettää koko elämääni sellaisessa työssä. Päätin kouluttautua sairaanhoitajaksi.

Aloitin sairaanhoitajaopinnot vuonna 2020 avoimessa ammattikorkeakoulussa. Samalla aloin etsiä henkilökohtaisen avustajan töitä, sillä se tuntui sopivalta laskeutumiselta sote-alalle. Näin Validian ilmoituksen, jossa haettiin lähihoitajaa keikkariksi. Lähihoitajan koulutusta minulla ei ollut, mutta laitoin silti rohkeasti sähköpostia. Kerroin tilanteestani ja kyselin, voisiko minulle löytyä jossain vaiheessa jotain hommia. Sain heti soiton Validialta ja kuulin, että avustajaa kaipaisi myös muutama asiakas, jonka avustustehtävissä ei tarvita lähihoitajan pätevyyttä. Aloin avustaa heitä keikkarina.

Autan päivittäisissä perustoimissa
Minulla on ollut tähän mennessä yhteensä kuusi avustettavaa, ja tällä hetkellä avustan kolmea ihmistä. Autan heitä päivittäisissä perustoimissa, kuten ruokailussa, peseytymisessä, pukeutumisessa, siivouksessa, kaupassa käynnissä ja siirtymisissä. Lähden tarvittaessa heidän mukaansa esimerkiksi lääkäriin tai muille asioille.

Nyt kun olen opiskellut vuoden ja minulla on lääkelupakin kunnossa, voin tehdä myös hoidollisia toimenpiteitä, kuten lääkejakoa.

Työtunteja joustavasti oman tilanteeni mukaan
Olen saanut työtunteja sen mukaan, mikä on sopinut omaan tilanteeseeni. Esihenkilöni on sovittanut työtunnit tosi hyvin niin, että ne ovat sopineet yhteen koulupäivieni kanssa. Jos mikä tahansa asia mietityttää, voin aina soittaa esihenkilölleni. Hän on myös kiinnostunut siitä, miten jaksan työssäni.

Olen tosi tyytyväinen siihen, miten Validia on luottanut minuun työntekijänä ja tukenut minua.

Asiakkaiden kanssa kiireettömästi
Minulle tärkeintä tässä työssä on merkityksellisyys. Tunnen tekeväni nyt huomattavasti mielekkäämpää työtä kuin aiemmin kaupan alalla. Nyt olen työssäni ihmisten perustarpeiden äärellä, ja se tuntuu hyvältä. Asiakkaamme tarvitsevat meitä aidosti.

Toinen tärkeä asia minulle on työn itsenäisyys. Avustajana olen totta kai työssä ennen muuta asiakasta varten ja toimin hänen toiveidensa mukaisesti, mutta nautin siitä, että minulla on mahdollisuus keskittyä kiireettömästi yhteen ihmiseen kerrallaan.

Saan tavata monenlaisia ihmisiä
Pidän myös siitä, että työ on vaihtelevaa ja että saan tavata monenlaisia ihmisiä. Jotkut avustettavat tykkäävät jutella paljon, ja silloin vuorovaikutus on tärkeässä roolissa. Toiset taas eivät kaipaa yhtään ylimääräistä höpötystä, vaan toivovat, että hoidan vain avustustehtäväni.

Minä toimin tietenkin aina asiakkaiden toiveita kunnioittaen, sillä olen paikalla heitä varten. Tässä työssä täytyy olla herkkyyttä havainnoida, millaisesta lähestymistavasta kukin avustettava pitää.

Heidi-Marie Haapala
henkilökohtainen avustaja
Jämsä

Tutustu validialaisiin

Uratarinat

Uratarinat

Heidi Maria Haapala
Henkilökohtainen avustaja Heidi: Saan tehdä merkityksellistä ja itsenäistä työtä
Heidi-Marie Haapala hakeutui henkilökohtaiseksi avustajaksi Validialle, koska hän halusi tehdä omien arvojensa mukaista työtä.
Työnantajamielikuva
Henkilökohtainen avustaja Jarkko: ”Tykkään jutella avustettavieni kanssa ja kuulla heidän elämäntarinoitaan”
Henkilökohtaisena avustajana työskentelevä Jarkko Kuru saa hyvän mielen ihmisten auttamisesta ja keskusteluista asiakkaidensa kanssa.
Maiju Reinikainen
Kuntoutuksen ohjaaja Maiju: ”Työnantaja suhtautui joustavasti opintoihini ammattikorkeakoulussa”
Muutettuani 11 vuotta sitten Jyväskylään kävelin sisään Validia-taloon viemään työhakemuksen. Sain Validialta ensin muutamia keikkapäiviä, ja sitä kautta pääsin töihin arvioivaan ja valmentavaan asumiseen.
Asumisvalmennuksessa asiakkaan ympärille kootaan moniammatillinen työryhmä, joka arvioi hänen tuen ja avun tarvettaan sekä sopivia tuen muotoja. Pidin työn vaihtelevuudesta ja monipuolisuudesta, joten hain ja sain vakituisen paikan.
 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake