Alaraajahalvaantunut Nette pystyy toimimaan kävelyrobotin avustamana entistä itsenäisemmin

Alaraajahalvaantunut Nette Kiviranta on ensimmäinen suomalainen, joka on saanut henkilökohtaisen Indego-kävelyrobotin kotikäyttöön. Nette iloitsee siitä, että robotti tuo mielekkyyttä kuntoutukseen ja edistää hänen itsenäistä elämäänsä.
Nainen kävelykuntoutuksessa

Nette Kiviranta napsauttaa tottuneesti Indego-kävelyrobotin lukot kiinni ja varmistaa, että valo hänen lantiollaan on sininen. Noustuaan rollaattorin tuella seisomaan ja haettuaan hyvän tasapainon hän vaihtaa valon vihreäksi. Kävelyrobotti ja Nette alkavat liikkua yhdessä eteenpäin.

Tarkkaan ottaen ”kävelyrobotti” on robotisoitu ulkoinen tukiranka, joka auttaa alaraajahalvaantunutta Netteä seisomaan ja liikkumaan pystyasennossa. Tavoitteena on vahvistaa hänen keskivartalonsa lihaksia ja tuoda keholle vaihtelua pyörätuoli-istumiseen.

Nette on ensimmäinen suomalainen, jolla on oma henkilökohtainen Indego-kävelyrobotti. Maailmanlaajuisestikin laitteita on kotikäytössä vain satakunta.

Neten elämään Indego tuli ensi kertaa toukokuussa. Hän oli käynyt fysioterapiassa Validia Kuntoutuksella noin vuoden verran, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta testata laitetta.

”Eihän sellaiseen tilaisuuteen voinut olla tarttumatta”, Nette toteaa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Harjoittelu vaatii sitoutumista ja motivaatiota

 

Validialla Indegoa käytetään muun muassa aivoverenkiertohäiriön tai selkäydinvamman saaneiden sekä MS-tautia ja Parkinsonia sairastavien ihmisten kuntoutuksessa. Laitetta ohjataan iPodilla, josta valitaan kuntoutujan yksilöllisiin tarpeisiin sopivat ohjelma ja asetukset.

Nette harjoitteli Validian robotilla läpi kesän 3–4 kertaa viikossa, ennen kuin hän sai elokuussa oman mittatilaustyönä tehdyn Indegonsa. 

”Robotti ei kävele Neten puolesta, vaan sen käyttö on vaatinut häneltä sitoutunutta harjoittelua. Nette on ollut erittäin motivoitunut ja tehnyt paljon työtunteja tämän eteen”, kertoo fysioterapeutti Sanna Weurlander.

Nette itse toteaa, että vaikka hänen ja Indegon yhteistyö näyttää nykyisin helpolta, oli alku huomattavasti horjuvampaa.

”Muistan, että aluksi tuntui kummalliselta olla jalkojen päällä, kun niissä ei ole ollenkaan tuntoa. Oli myös outoa huomata, kuinka kävelyn tärähdys tuntuu kaikesta huolimatta kantapäissä”, Nette kertoo.

Isosisko palasi pikkusiskon yläpuolelle

 

Nykyisin Netellä on lupa käyttää Indegoa itsenäisesti rollaattorin tukemana, mutta kyynärsauvojen varassa liikkumista hän saa toistaiseksi harjoitella vain valvotusti. Neten tukena kotiharjoittelussa ovat äiti ja sisko, jotka on koulutettu hänen henkilökohtaisiksi avustajikseen.

Fysioterapiassa Nette käy nykyisin kerran pari viikossa. Siellä keskitytään muihin kuntoutusmuotoihin nyt, kun Nette pystyy harjoittelemaan kävelemistä ja seisomista Indegon kanssa kotona.

”Kotona seisoin heti ensimmäisellä kerralla Indegon kanssa 45 minuuttia, ja se aika meni hujauksessa. Oli kiva kurkata pitkästä aikaa yläkaappeihin – ja tietysti päästä katsomaan pikkusiskoa vähän ylhäältä päin”, Nette nauraa.

”En todellakaan haluaisi palata seisomatukeen, jossa paikallaan seisominen oli minulle suoraan sanottuna pakkopullaa. Robotin avulla seisoessani voin tehdä samalla asioita itsenäisesti, tulevaisuudessa toivottavasti esimerkiksi kokata ja kävellä välillä keittiösaarekkeen ympäri.”

 

Alppihiihtäjästä kelkkailijaksi

 

Nette käy Mäkelänrinteen urheilulukiota Helsingissä, ja urheilu on muutenkin tärkeä osa hänen elämäänsä. Hän oli alppihiihtäjä, ennen kuin loukkaantui auto-onnettomuudessa puolitoista vuotta sitten.

Nykyisin Neten laji on kelkkailu.

”Hoidan kuntoani myös crossfitissä, mutta aloin nopeasti kaivata takaisin rinteeseen ja alppihiihtäjäystävieni pariin. Olin jo viime talvena 30–40 tuntia kelkkailemassa. Minuun vetoavat näköjään vain sellaiset lajit, joissa ollaan lumen ja tuiskun keskellä”, Nette virnistää.

Teksti Anu Räsänen
Kuvat Vesa Koivunen

 

 

Etkö löytänyt etsimääsi?
Ota yhteyttä

020 33 1200

Haluan että minuun otetaan yhteyttä

 

Täytä yhteydenottolomake